Het moment dat mijn leven veranderde


Ik voelde me heel mijn leven al anders dan een ander.

En omdat ik me anders voelde dan anderen om me heen, voelde ik me ook minder dan een ander.

Dit resulteerde in een laag zelfbeeld.

Op de basis- en middelbare school werd ik gepest

Jarenlang heb ik zo negatief tegen mezelf aangekeken.

Depressieve gevoelens

Toen ik 17/18 jaar was, ging het helemaal niet goed.

Ik kreeg last van depressieve gevoelens. Wat deed ik hier in deze wereld?

Als ik zoveel minder was dan een ander, wat had ik dan voor doel in dit leven?

De depressie ging gelukkig over en mijn zelfvertrouwen groeide.

Maar mijn overtuiging dat ik minder was dan een ander, bleef en werd ook telkens bevestigd. Met name op werkgebied.

Ik ben ervan overtuigd dat wat je uitstraalt, je ook terug krijgt.

En dit gebeurde dus ook:

De manager van mijn eerste echte baan vond mijn beperking onoverkomelijk en mijn contract werd niet verlengd.

Tijdens een sollicitatie van een paar jaar terug, kreeg ik de opmerking dat ik er wel rekening mee moest houden dat als er iemand kwam met een “betere stem” zij natúúrlijk eerder zou worden aangenomen.

Beperking een kracht

Het moment dat mijn leven veranderde, was toen een paar jaar terug iemand tegen mij zei: “Jouw beperking is wat jouw uniek maakt. Doe er iets mee want het is je kracht!” 

Ik heb haar vast heel raar aangekeken. Beperkingen een kracht? Mijn ataxie en hypermobiliteit zijn een beperking. Iets wat in de weg staat en wat zo veel mogelijk verborgen moet worden. Het heeft me niets dan ellende gebracht!

Maar toch ging ik erover nadenken.

Of het nu positief of negatief gezien wordt, feit is: die beperkingen maken mij uniek.

Ik kwam erachter dat juist mijn ataxie en de beperkingen die ik daardoor ervaar, mij maken tot wie ik ben.

Van zwakte naar kracht

Het heeft een aantal jaar geduurd voordat ik dit kon zeggen, maar mijn beperkingen zijn niet langer een zwakte, het is een kracht geworden.

Ik omarm nu mijn imperfectie.

Dat betekent niet dat mijn leven nu perfect is of dat ik nooit baal van pijn en moeheid, maar..

deze realisatie heeft mijn leven wel flink veranderd:

  • Door openheid dieper contact met anderen dan ooit

Door mezelf niet meer mooier voor te doen dan ik ben en mijn kwetsbaarheid te laten zien, durven mensen om mij heen ook meer van zichzelf te laten zien en wordt het contact heel puur en oprecht. En dat is goud waard voor mij!

  • Erkennen van mijn lichamelijke klachten. Ze mogen er zijn.

Een paar jaar geleden vroeg ik me af of je lichamelijke beperkingen echt kan accepteren. En nog steeds denk ik niet dat het mogelijk is om je beperkingen altijd en op elk moment in je leven volledig te accepteren. Maar ik heb wel geleerd om mijn beperkingen te erkennen. Mijn spastische bewegingen, mijn moeheid, het mag er zijn. Ik probeer ze niet meer weg te stoppen en hou er nu rekening mee (bijvoorbeeld door ’s avonds niet veel afspraken te maken omdat ik weet dat ik dan het meest last heb van m’n lijf). En het maakt het leven een stuk relaxter!

  • Dankbaar voor wie ik ben.

Ik heb hard aan mezelf gewerkt om te zijn wie ik nu ben. En daar ben ik nu heel dankbaar voor. Ik heb mijn talenten ontdekt, waaronder fotograferen. En leef een geweldig positief leven! Ik heb een mooie onderneming, waarin ik mijn passie kan leven, een super lieve man en hele fijne vrienden en familie. Genoeg om dankbaar voor te zijn!

Het leven is prachtig en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Van een depressie is nu al lang geen sprake meer, integendeel! Ik voel me goed, zeker. Ik straal nu positiviteit en levenslust uit en dat is precies wat ik terug krijg van het leven! Deuren naar nieuwe kansen staan open en ik heb een enorm vertrouwen in de toekomst.

Hoe is dat bij jou?

Als je een kindje hebt (gekregen) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, Is het mogelijk dat jij of je gezin anders voelt, imperfect. Ik wil je de schoonheid en kracht van puur-zijn laten zien, ervaren en voelen. Dat is mijn doel, mijn missie. Dat jij gaat zien hoe mooi je bent, en hoe mooi je gezin is, prachtig uniek!

Tags: FotografiePersoonlijkPuurAuthentiek